När ska du klippa häcken?

Önskar du en häck som får grannarna att kasta avundsjuka blickar? Då får du se till att ge häcken den kärlek och omvårdnad som den behöver.

– Allt beror ju på vilken häck du har såklart. Tittar vi på lövhäckar går de bra att beskära under både vår och den klassiska JAS-perioden (Juli, Augusti och September). Har du tänkt att gå på offensivt så kan det vara en idé att göra det under vårvinter. Men min avenbok då? Ja, här bör du vara mer försiktig då den lätt blöder under våren och därför ska du vänta med att beskära avenboken till JAS-perioden inträder. Tänk på att vänta med att klippa toppen på bok och avenbok till dess att du nått den önskade höjden, säger Pierre Granberg.

Men  Thuja, Idegran och japansk lärk då? Ja, vi ska inte glömma barrväxter som är lämpade som häckar. Men när? Sikta på att klippa när tillväxtperioden är slut, under hösten.

Vad behöver du när det är dags att klippa häcken? Har du inte en minimal häck kan det vara en god idé att investera i en el-, batteri-, eller bensindriven häcksax. För fintrimningen eller bara mindre justeringar är en hederlig manuell sax alltid den stora vinnaren. Tänk på att rengöra bladen på saxen efter klippning, detta för att minimera risken för spridning av sjukdomar mellan olika växter.

Tips! Lägg ut en presenning så blir det enkelt att samla ihop grenarna och du slipper spendera tid med sopborste och räfsa.

Behöver du komma i kontakt med oss så tveka inte på att höra av dig.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *