Nyttoinsekter

Insekter! Usch säger somliga, viktiga säger andra. Men vad är nyttoinsekter och vad har de för funktion i våra trädgårdar? Du kanske först och främst tänker på bin och humlor. Men där finns många fler som är viktiga för din trädgård.

Det är lätt att främst tänka på bin, fjärilar och humlor när man hör nyttoinsekter. Men har du tur kan du hitta skinnbaggar. Skinnbaggar? Det låter inte så trevligt. Jodå, skinnbaggarna äter till exempel bladlöss, vissa skinnbaggar har specialiserat sig på fruktträdsspinnkvalster. Sen har vi tvestjärten som hjälper trädgården genom att äta stora mängder bladlöss, kvalster och bladloppor. Finns naturligtvis många fler nyttoinsekter än just de vi tog som exempel här.

 

Så fort vårvärmen får sitt grepp börjar bin och humlor och andra nyttoinsekter vakna ur sin vinterdvala. Efter en sådan lång vila är de naturligtvis hungriga och här kan du hjälpa till att skapa bra förutsättningar genom att satsa på växter som hjälper insekterna att överleva. Så då passar det väl bra att du får lite tips på vårblommor.

  • snödroppe
  • krokus
  • snöklocka
  • tussilago

Vad behöver nyttoinsekterna för att trivas? Om du skapar bra möjligheter för dessa insekter att överleva vintern och få bra fart under våren ökar sannolikheten för ett snabbt växtskydd innan skadedjur som bladlöss får fotfäste. Tänk på att ha tillgång till vatten, ett fågelbad med stenar för insekterna att vila på och möjlighet att dricka. En idé kan även vara att bygga eller köpa ett insektshotell som ett skydd för de solitärbin, humlor, nyckelpigor och fjärilar som är viktiga pollinerare att rå om så att din och dina grannars trädgårdar får spira.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *